Spaanse sushi / vier de zomer

Afgelopen maand werkte ik opnieuw samen met Dille & Kamille aan twee leuke zomerse recepten. Het thema ditmaal: Spanje! Laat dat nou een van mijn favoriete landen zijn. Ik vind het superleuk om recepten te ontwikkelen voor Dille, zoals ik de winkel zelf altijd noem. Ik kom dan ook vaak in hun filiaal in Hilversum. Daar is het vaak niet zo druk, maar het aanbod is echt top. En de mensen zijn ook nog eens superlief. 

Dit recept is geïnspireerd op de iIberico-sushi die ik vorig jaar in Marbella at. Zo lekker dat het me al die tijd is bijgebleven. Ik kon hier in Nederland helaas geen Ibericoham vinden (groothandel proberen misschien?), dus ik heb het met Serrano gemaakt. En dat is net zo lekker. Tip: vervang de sojasaus door olijfolie en balsamico-azijn. Wordt het nog veel beter van!


Serrano sushi met tomaat, komkommer en omelet

Ingrediënten:

½ norivel
150 g sushirijst
5-7 plakjes serranoham
1 vleestomaat
½ komkommer, vruchtvlees verwijderd
4 eieren
1 teentje knoflook, geperst
peper en zout
gerookte olijfolie (D&K)
balsamico-azijn (D&K)
sushi-azijn

Bereiding:

Was de sushirijst grondig. Laat het vervolgens een half uur in water staan en was opnieuw.

Breng op hoog vuur een pan met ruim water aan de kook. Zet het vuur lager en voeg de rijst toe. Kook 7 minuten en proef. Giet af, als de rijst beetgaar is en schep in een brede kom.

Voeg sushi-azijn naar smaak toe. Schep de rijst om en laat helemaal afkoelen.

Maak het omelet. Voeg de eieren, knoflook, peper en zout toe aan een kom en mix. Giet in een koekenpan en bak totdat de randen lichtbruin zijn en de bovenkant iets gestold is.

Keer de omelet om en bak nog een minuut. Laat afkoelen en snijd daarna in repen ter grootte van de sushimat.

Snijd de tomaat julienne, en de komkommer in reepjes van 1cm breed, ook ter grootte van de sushimat.

Leg een vel bakpapier op een snijplank. Maak een bol van de sushirijst en druk die plat. Vorm de sushirijst zodat de rijst een plak vormt en dezelfde vorm krijgt als het halve norivel. Leg de nori bovenop de rijst.

Bedek de sushimat met vershoudfolie en leg de plakken seranoham in de lengte op de mat, totdat de hele mat bedekt is.

Pak vervolgens de sushirijst met daarop het norivel voorzichtig op en leg het met de rijst aan de onderkant, op de serranoham.

Leg de reepjes tomaat, de komkommer en een reep omelet op het norivel en rol het matje in twee keer op. Druk goed aan na iedere keer.

Til de sushirol op en leg op een nieuw vel vershoudfolie. Wikkel de sushirol in en leg eventueel nog vijf minuten in de koelkast.

Snijd de rol in plakjes en giet wat balsamico-azijn en olijfolie (apart) in schaaltjes. Eet smakelijk!

 

Deze blogpost is gesponsord door Dille & Kamille. Wat je leest is 100 procent mijn eigen mening.