Franse stoofpeertjes met vanille

Stoofpeertjes met vanille

Dit vind ik nou echt een winters gerecht. Wij aten het thuis altijd rond de feestdagen, maar waarom zou je het niet gewoon op een koude dag in januari maken? Stoofpeertjes zijn geschikt als ontbijt, maar ook als nagerecht of zelfs bij een stukje stoofvlees. 

Op Oudejaarsavond kwamen vrienden bij ons eten. Na een lange dag in de keuken stond er 's avonds een pan met wortelsoep op tafel, aten we een heerlijk stukje zalm, gemarineerd in biet, zoete aardappel en pastinaakfrietjes, gecarameliseerde aubergine en stoofpeertjes. Een heerlijke combinatie. Vooraf hoop je altijd maar dat je tafelgenoten dat ook vinden, maar volgens mij hebben ze lekker gegeten. Als nagerecht had ik een vegan mousse gemaakt van papaja, mango en cashewnoten.

Superlekker, maar voor mij stalen de stoofpeertjes toch wel de show. Ik had extra gemaakt zodat mijn vriend en ik de volgende dag er ook nog eentje hadden. Vandaag deel ik het recept met je. Ik hoop dat je er net zo van geniet als wij hebben gedaan! 

stoofpeertjes vanille

Stoofpeertjes met vanille

Voor 6 peertjes

De stoofperen zijn het lekkerst als je ze een poos van te voren maakt. Wil je ze 's avonds eten, maak ze dan 's ochtends of de dag ervoor (nog beter). De smaken trekken dan beter in de peren. Bewaar ze in de siroop in de koelkast. Je kunt ze koud eten of weer voorzichtig opwarmen. 

400 ml rode wijn
300 ml water
300 gram suiker
1 vanillepeul, geschraapt (bewaar de peul)
1 kaneelstokje
2 laurierbladeren
2 sterretjes anijs
6 peren (Gieser Wildeman)

Schil de peren en laat het steeltje eraan zitten. Verwijder het kroontje aan de onderkant van de peer. Doe wijn, water, suiker, vanille (en de peul), steranijs, kaneel en laurierbladeren in de pan. 

Breng de pan op middelhoog vuur aan de kook. Roer goed zodat de suiker oplost. Voeg de peertjes toe en breng de pan aan de kook. Zet het vuur zacht en laat de peren vervolgens 1 à 1 1/2 uur in een afgesloten pan stoven. 

Giet de helft van het vocht eruit en kook de rest in totdat het en siroop wordt.  


vanille peren