Appel upside-down-cake

The world begins at a kitchen table. No matter what, we must eat
to live.

~ Joy Harjo, from "Perhaps the World Ends Here" 

In de keuken staan is voor mij een vorm van bezigheidstherapie. En op sommige momenten heb ik dat heel erg nodig. Het wegen van bloem, het snijden van fruit en groente, het hakken van noten, het kneden van deeg. Het kalmeert: er is simpelweg geen ruimte voor gepieker. Vrijdag was zo'n dag. Het begon met het maken van de Amerikaanse versie van Tart Tatin, waar ik jullie zo het recept van geef. Aan het einde van de ochtend legde ik een nieuwe 'batch' granolarepen in de vriezer. Zitten maakte me onrustig dus ben ik na de lunch maar weer gaan bakken: een bananenbrood. En 's middags op de fiets naar de winkel om alle ingrediënten te halen voor de curry die we 's avonds zouden eten. 

Niet alle dagen zijn zo hoor ;). Daar heb ik geen tijd voor en ook geen zin in. Vrijdag was gewoon zo'n dag dat ik aan bezigheidstherapie toe was. 

De appel upside-down-cake zou je het Amerikaanse zusje van de Franse klassieker Tart Tatin kunnen noemen. In tegenstelling tot de Tart Tatin wordt de upside-down-cake gemaakt van fruit met beslag in plaats van deeg. Traditioneel liggen er ananasschijven op de bodem die je later omkeert, maar ik ben geen fan van ananas. Bovendien zijn appels in het seizoen. Vorige week kreeg ik een grote zak rode appels mee van mijn oma. Ze heeft een appelboom in de tuin staan. De appels zijn dus goed benut, het recept is simpel en het resultaat heerlijk. 


Appel upside-down-cake

2-3 appels, in halve maantjes gesneden
1/2 cup ongezouten roomboter + 4 eetlepels voor de bodem van de bakvorm
1 1/4 cup kokosbloesemsuiker + 2 eetlepels voor de bodem van de bakvorm
3 eieren
2 theelepels vanille poeder of extract
Een snuf zeezout
1 1/4 cup (spelt)bloem
1/4 theelepel baking-soda
1/4 cup (amandel) melk

Verhit de oven op 180 graden. Giet vier eetlepels gesmolten boter over de bodem van de bakvorm. Doe hetzelfde met twee eetlepels kokosbloesemsuiker. Zorg dat beide goed zijn verspreid over de bodem. 

Leg de stukjes appel op de bodem. Begin in het midden en werk naar buiten toe. 

Combineer de bloem en de baking soda in een kleine kom. 

In een grote kom combineer je de natte ingrediënten. Roer de amandelmelk met de resterende gesmolten boter en suiker. Voeg de eieren een voor een toe en klop totdat alles goed is gemengd. Voeg de vanille en het zout toe. 

Nu schep je de bloem langzaam in de kom met de natte ingrediënten. Roer langzaam totdat het een glad beslag is. 

Giet het beslag over de appels in de bakvorm. Strijk de bovenkant (wat uiteindelijk dus de bodem wordt) glad met een spatel. Zet je cake in de oven en bak in 30-35 minuten gaar. 

De cake is klaar als de bovenkant terug 'veert' als je met je vinger een afdruk maakt. Laat hem helemaal afkoelen. Ga met een mes langs de randen zodat de cake helemaal los komt te zitten. Draai hem om op een bord of een taartplateau. Heerlijk met wat yoghurt, of ijs.