Druiven met een twist

"Zulke druiven zie je bijna nergens meer", zegt de trotse eigenaar van een marktkraam op de Pure Markt in Hilversum. Hij wijst naar de enorme trossen met prachtige ronde en doffe druiven. Hij heeft gelijk. Zo heb ik ze nog niet eerder gezien. Bijna perfectie. "Die pitloze dingen in de supermarkt zouden ze geen druiven meer mogen noemen", floept hij eruit.

Ik knik en geef hem opnieuw gelijk. "Ik neem graag een pond blauwe druiven mee. Ik ga ze namelijk in chocolade dippen", zeg ik vrolijk. De man kijkt me verbaasd aan alsof ik gek ben geworden. "In chocolade? Dat is apart." Het lijkt alsof hij niet weet wat hij anders moet zeggen. "Ja hè", antwoord ik grijnzend.  

De Pure Markt dus, in Hilversum. Normaal gesproken staat deze markt in Amsterdam, maar soms durven de marktlui ook buiten de ring te komen ;).

Ik woon zelf in het midden van het land, maar als geboren en getogen Fries vind ik het jammer dat de meeste websites of blogs alleen de hotspots in de Randstad (of alleen in de hoofdstad) benoemen. Ons landje heeft veel meer te bieden. Zo was er afgelopen weekend ook een streekmarkt in het Friese dorpje Hemelum en ik weet zeker dat er in de andere provincies ook genoeg te doen is voor liefhebbers van eten en of natuur. Ik zal mijn best doen om daar op mijn blog aandacht aan te besteden. Helaas heb ik het dit weekend zelf ook niet beter gedaan, want ik ben ook nog naar de Zuidermarkt in Amsterdam geweest zoals jullie in mijn vorige post konden lezen/zien. 

Behalve de druiven heb ik trouwens ook een enorme pompoen mee naar huis genomen. Verwacht binnenkort dus een recept met deze heerlijke oranje groente. Maar eerst de druiven met een twist. Toegegeven, het recept is niet van mij. Ik zag het laatst voorbij komen op My name is Yeh. En deze druiven waren er gewoon perfect voor. Ik heb het wel een beetje aangepast naar mijn eigen smaak.


Chocolade druiven met superfoods

Heb je geen superfoods in huis, dan kun je natuurlijk ook gewoon hagelslag over de druiven heen strooien. 

Benodigdheden:

250 gram druiven, wit of blauw
100 gram chocolade (85 procent)
Een eetlepel kokosolie
Een eetlepel geraspte kokos, fijn gesneden
Een eetlepel bijenpollen, fijn gesneden
Een eetlepel rauwe cacao 


1. Verhit de chocolade met de kokosolie au bain marie. Zorg ervoor dat je schaaltje tegen de hitte van het kokende water kan.

2. Roer alles goed en haal de schaal van het vuur. Laat de chocolade een beetje afkoelen.

3. Pak ondertussen een bakplaat of een groot plat bord en bekleed die met bakpapier. 

4. Laat de druiven één voor één in de chocolade vallen en haal ze eruit met een vork. Laat ze uitdruppen op het papier. Besprenkel ze met de bijenpollen, kokos of rauwe cacao. Kies zelf hoeveel je gebruikt. 

5. Als je klaar bent zet je de bakplaat of het bord met de chocoladedruiven in de vriezer of in de koelkast. Als de chocolade hard is geworden zijn ze klaar om te worden opgegeten. In de koelkast blijven ze zeker een week goed, als je druiven tenminste niet al een week oud zijn ;).