Zomerse quinoasalade met pruimen

De zomer maakt pas aan het eind van deze maand plaats voor de herfst, maar onofficieel voelt het alsof veel mensen al afscheid nemen van dit mooie seizoen. De scholen zijn begonnen, bijna iedereen is terug van vakantie en de dagen worden ook alweer korter. Een Amerikaanse foodblogger schreef heel mooi: "je hoort het geluid van de ijskar-bel vervagen". Nou heb ik die de hele zomer niet gehoord, maar zij woont dan ook in het hippe Brooklyn (twee jaar geleden zag ik daar trouwens onderstaande ice cream truck staan, is 'ie niet leuk?).

brooklyn

Iedereen pakt dan wel z'n eigen ritme op, de natuur doet daar niet aan mee. Deze week wordt het, na weken van regen, weer gewoon zomer. Volgens de weermannen en -vrouwen in ons land stijgt de temperatuur zelfs naar een graad of 24!

Het leek me daarom een goed idee om een salade met pruimen te maken. Een kleine ode aan dit fijne seizoen. Eigenlijk is het nu een heerlijke tijd. Al het zomerfruit ligt nog even in de schappen, maar ik zie ook al weer wat herfstproducten, zoals de eerste pompoenen, verschijnen. Die laat ik nog even liggen, ook al zou het niet misstaan in dit gerecht. Dit keer dus met fruit, omdat zowel ik als de atmosfeer nog niet klaar zijn om afscheid van de zomer te nemen.
 

Quinoasalade met rucola, pruimen en granaatappel

Voor veganisten: de geitenkaas kun je vervangen door avocado. De granaatappelpitjes zijn gemakkelijk los te krijgen door een granaatappel door midden te snijden, en met een pollepel op de bovenkant te tikken. Doe dit wel boven een grote kom, anders zit je hele keuken eronder. 


Voor 2 personen

90 gram quinoa, schoongemaakt in een zeef
2 grote handen rucola, gewassen en gedroogd
1 grote hand spinazie, gewassen en gedroogd
4 pruimen, in plakjes gesneden
1/3 cup walnoten, grof gehakt
50 gram geitenkaas, verkruimeld
25 gram pompoenpitten
Een halve granaatappel, ontpit

Voor de vinaigrette:

5 eetlepels olijfolie
3 eetlepels witte wijnazijn
Een scheut honing
Zeezout en peper naar smaak
 

1. Kook de quinoa volgens de instructies. Rooster de pompoenpitten in kleine droge koekenpan. Blijf roeren met het vuur half hoog, totdat ze een klein beetje beginnen te knappen. Wees voorzichtig want de pitjes verbranden snel. Voeg wat zout toe en zet ze aan de kant. 

2. Maak de vinaigrette door de witte wijnazijn, de olijfolie en de honing met een garde te roeren. Breng op smaak met peper en zout. 

3. Maak de salade: leg de rucola en spinazie op een plank of in een grote kom, strooi de gekookte quinoa eroverheen. Doe de walnoten, de kaas, de granaatappelpitjes en de pompoenpitten erbij. Giet de dressing over je salade heen. Meng alles met saladebestek of met je handen. Voeg als laatste de pruimen toe en je zomersalade is klaar om opgediend te worden.