Bounty's, maar dan beter

Bounty ballen 1

Het is vrijdagavond. Morgen moet ik werken. De buren hebben een feestje. Voor hen is het weekend. Voor mij gaat dat niet op. Vrijdag staat niet gelijk aan het einde van een werkweek. Soms baal ik daar van en soms vind ik het heerlijk. Er zijn momenten dat ik me wel eens afvraag wat ik 'later' nou wil en waar ik mezelf zie. Steeds vaker merk ik dat ik dan aan een dorpje denk waar ik samen met mijn vriend in een oud huis woon met een grote tuin met veel bloemen, een hangmat (vandaag een fantastische gezien bij de Dille & Kamille, maar dit terzijde), wat groente en fruit en gewoon mijn eigen gang kan gaan. 

Ik ben opgegroeid op het platteland en heb me daar een poos tegen afgezet. Een dorp was saai, niets te beleven en ver van alles wat leuk was. Nog steeds vind ik dat dat in sommige opzichten zo is. Maar niet ieder dorp is hetzelfde en anders dan in het noorden van het land, waar ik vroeger woonde, zijn er ook veel plekken die niet zo afgelegen liggen. Dus ik begin weer een beetje van mening te veranderen.  

Goed, genoeg gekletst. Jullie zijn hier natuurlijk voor het recept: de bounty ballen, zoals ik ze maar heel plat heb genoemd. Als ik één zwakte heb dan is het chocolade. Ik kan gewoon niet zonder. Vroeger was ik gek op bounty's, maar sinds ik gezonder eet probeer ik die snoepautomaat te vermijden. Best lastig tijdens een nachtdienst ;).

Bounty ballen 2

Door ze zelf te maken voorkom ik dat ik toegeef aan een voorverpakte reep. Deze versie smaakt niet alleen stukken beter, maar is ook nog voedzaam. Vergeet niet een snuf zout toe te voegen, want daardoor komen de smaken van de kokos-crème en rasp juist beter uit. Ik vind ze zelf het lekkerst met minstens 70% pure chocolade, maar dat is natuurlijk persoonlijk. De bounty's geven je energie als je een dip hebt en voor iemand als ik, die graag wil aankomen, zijn ze ook goed qua (goede) calorieën. Kokos geeft je bovendien een verzadigd gevoel. Mooi meegenomen dus!


Deze week heb ik samen met m'n vriend de film 'The Fault in Our Stars' gekeken. Een prachtige film over een zieke jongen en meid die verliefd op elkaar worden. Het boek schijnt ook echt een aanrader te zijn. Het liedje hieronder komt voor in de film en in de soundtrack.

Bounty ballen (aangepast van A Tasty Love Story)


Maakt 8-10 bounty's

400 ml kokosmelk
150 gram kokosrasp
1 eetlepel kokosolie
1 vanillepeul
Een grote snuf zout
1 eetlepel ahornsiroop (of honing)
200 gram chocolade

1. Zet het blikje kokosmelk ongeveer 30-45 minuten in de vriezer. Daarna schep je de crème (ongeveer 2/3 van het blikje) eruit.

2. Doe de kokoscrème samen met de kokosolie, ahornsiroop en het schraapsel van de vanillepeul in een steelpan. Roer tot het is gesmolten.

3. Voeg vervolgens de kokosrasp en het zout toe. Roer opnieuw. 

4. Bedek een vierkant of rechthoekig bakblik met bakpapier en druk het kokosmengsel stevig in de vorm. Zet het een paar uur in de vriezer.

5. Haal het bakblik uit de vriezer en draai balletjes van de kokos. Druk het goed tegen elkaar aan. In het begin lijkt het alsof alles uit elkaar valt, maar je handen verwarmen het kokosvet waardoor alles aan elkaar blijft plakken. Leg de ballen een voor een weer in het bakblik en zet het weer even terug in de vriezer.

6. Verwarm de chocolade au bain marie. Zodra het gesmolten is haal je de bounty's tevoorschijn en dip je ze met een spatel of vork een voor een in de chocolade. Laat ze drogen op een ovenrek en zet ze opnieuw terug in de vriezer. Wil je nog een laag chocolade (zeker aan te raden), dan herhaal je deze stap nog een keer. 

7. Voor een mooiere afwerking kun je de overige gesmolten chocolade in een boterhamzakje scheppen. Knip een heel klein puntje van het hoekje af en maak er een puntzak van. Zo kun je de bounty's eventueel nog een beetje versieren.

Bewaar de bounty's in een luchtdichte bak in de koelkast. Ze blijven zeker een week goed!

Bounty ballen 3