"On your marks, get set, BAKE!"

Foto: BBC

Foto: BBC

Op de 'over mij' pagina heb ik deze week iets over mijn hobby's geschreven. Eén bezigheid heb ik buiten beschouwing gelaten, al is dat niet helemaal eerlijk. Ik besteed er namelijk nogal wat uren aan: het kijken van tv-series. De season premieres van alle programma's zitten er weer aan te komen. Ik kijk vooral uit naar die van Downton Abbey, een favoriet. Lekker met een plaid en kop thee op de bank kijken.

Zolang er nog geen nieuwe afleveringen over de avonturen van de familie Crawley zijn, vermaak ik me met een ander succesvol Brits programma: The Great British Bake Off. Toevallig net als Downton Abbey toe aan z'n vijfde seizoen. De GBBO, zoals het aan de overkant van de pond wordt genoemd, wordt op BBC uitgezonden en dus ook gewoon bij ons op de buis te zien. Woensdagavond om 21.00 uur Nederlandse tijd op precies te zijn.

De afgelopen weken heb ik ook oude seizoenen teruggekeken en ben inmiddels een stuk wijzer geworden. Zo weet ik het verschil tussen een french, italian en swiss meringue en heb ik keer op keer gezien dat zelfs de beste amateurbakkers niet weten hoe ze caramel moet maken (tip: niet roeren). In iedere aflevering van de GBBO zijn er drie bake-offs, oftewel uitdagingen. De strenge juryleden, Paul en Mary, beoordelen na het bakken het resultaat en aan het eind van iedere aflevering, je raadt het al, moet er iemand naar huis. Heel Holland Bakt is trouwens op dit programma gebaseerd.

De juryleden / foto: BBC

De juryleden / foto: BBC

Wat ik zo leuk vind aan het programma is dat er echt kandidaten van alle leeftijden meedoen. Er is geen generatieverschil. Iedereen, jong en oud, doet hetzelfde: bakken totdat je erbij neervalt. Al overtuigd? Zap dan volgende week op woensdagavond naar BBC 1. Dit weekend zal ik trouwens een nieuw recept plaatsen (geen baksel ;)).