Heimwee & havermout

Dit is hem dan. Mijn eerste post op mijn eigen blog. Ik heb geen idee hoe dit gaat lopen. Laten we maar gewoon beginnen met havermout. Eigenlijk heb ik hier in de zomer nooit zoveel zin in. Het is buiten warm, de havermout is te klef en ligt vaak zwaar op de maag. Maar afgelopen week voelde ik ineens de drang om een volle bak te maken.

En in my defense, het weer leek deze week ook echt nergens op natuurlijk. Zou de zomer nu al voorbij zijn? Laten we het niet hopen.

Sinds kort heb ik het geluk dat er een markt vlak bij ons huis zit. En ik wilde lekker Nederlands zomerfruit gebruiken zoals aardbeien en bosbessen. 

Ik had zo'n zin in havermout omdat ik onwennig was. Mijn vriend en ik zijn net verhuisd en afgelopen week voelde ik ineens het nare gevoel opkomen dat we allemaal wel eens hebben: heimwee. Havermout is echt zo'n gerecht waardoor je je weer even warm en gelukkig voelt. En het hielp gelukkig ook. 

Ik heb de havermout met amandelmelk gemaakt. Je kunt notenmelk in de (biologische) supermarkt kopen, maar het is ook erg simpel om het zelf te maken. Het vergt wel een klein beetje voorbereiding. Week 's avonds 150 gram amandelen/hazel-/cashewnoten in een kom met water. Spoel ze de ochtend erop goed af en doe ze in de blender. Giet vervolgens 750 ml (gefilterd) water bij de noten en zet de blender aan. Na een minuut of twee zet je hem uit en pak je een oude (SCHONE ;)) theedoek of een notenzak en knijp je de melk leeg boven een kom. De pulp leg je aan de kant en je doet de melk nogmaals in de blender. Voor wat smaak kun je een ontpitte verse dadel toevoegen, wat kaneel of nog wat vanille. En dan blend je nog even. Giet de notenmelk in een afsluitbare fles en zet het in de koelkast. Het blijft een dag of 4 goed. Geen zin in notenmelk? Dan werkt dit recept natuurlijk ook met gewone melk of geitenmelk. 
 


HAVERMOUT MET ZOMERFRUIT
 


Een handjevol aardbeien
Een handjevol bosbessen
Een handjevol gojibessen
De pitjes van een halve granaatappel
10 gram pompoenpitten
Een theelepeltje chiazaad
Een theelepel bijenpollen
Ongeveer 200 ml amandelmelk
Ongeveer 5-7 eetlepels havermout (naar eigen smaak)


Snijd de aardbeien en tik met een pollepel de granaatappelpitjes uit de schil. Giet de amandelmelk in een steelpan. Gebruik je zelfgemaakte notenmelk, zorg er dan voor dat het net niet kookt. Schep de havermout in de melk als je denkt dat het bijna begint te borrelen. Voeg de gojibessen toe en roer.Rooster ondertussen de pompoenpitten kort in een koekenpan.Haal de pan met havermout na een minuut of vijf van het vuur en leg het fruit, de zaden en het superfood één voor één in de kom.