Fotografie & food styling workshop

Ik heb sinds een paar maanden een spiegelreflexcamera. Ik zat al zo lang te twijfelen of ik er een wilde aanschaffen. Wat me tegenhield? Ik wist eigenlijk niet zo goed wat alle verschillende knopjes en standen betekenden. En ik vroeg me ook af of ik wel een camera nodig had.

Een collega leende mij afgelopen najaar haar Nikon. Zo kon ik wat oefenen en besluiten of het iets voor mij was. Voordat ik het wist kreeg ik er lol in. Een dag met de camera door het bos banjeren, gerechten op de foto zetten voor mijn blog, de verschillende standen uitproberen. Wat was het een wereld van verschil met de foto’s die ik met mijn iPhone maakte. Duh, hoor ik jullie misschien zeggen, maar zolang je niet weet wat je mist…

Toen kwam het lastigste. Welke camera neem je? Zo veel keuze! Misschien wel te veel keuze. Ik neigde vroeger altijd naar een Nikon (eigenlijk vooral door dat fijne liedje dat ze in de reclames gebruiken, slimmerds!), maar die van mijn collega was toch nog vrij complex. Een vriendin van mij heeft een Canon en dat klikte meteen. Na lang wikken en wegen heb ik voor een instapmodel gekozen: de Canon 1200D. 

Om te voorkomen dat ik alleen maar de automatische stand gebruik, gaf ik me in november op voor een cursus fotografie en foodstyling via de blog Food Bandits. Het brein achter Food Bandits is Suzanne. Haar prachtige foodblog heeft een minimalistische en toch ook warme uitstraling. En haar recepten zijn ook nog eens erg origineel. 

Haar man Johann is docent en fotograaf. Johann weet hoe hij goede foto’s moet maken en kan de theorie ook nog eens goed overbrengen op een publiek. Een leuk stel dus! Je begrijpt het al, ik zag deze workshop wel zitten.

Op haar blog had Suus beloofd dat zij en Johann tijdens de workshop zouden uitleggen wat ISO nou eigenlijk doet, hoe je ook met je telefoon goede foto’s kunt maken en waar je styling props vandaan haalt. Met die tools zouden onze foodblogs er in een mum van tijd smakelijk uitzien.

Half november werd de workshop gehouden, thuis bij Suus en Johann. De koffie, thee en gezonde versnaperingen stonden al klaar in hun prachtig ingerichte woning. Ik vond het ook erg leuk om eens andere bloggers te ontmoeten. Het is leerzaam om ervaringen uit te wisselen en verder is het vooral erg gezellig!

Foto: Food Bandits

Foto: Food Bandits

Na de koffie en thee was het tijd om op te letten. Johann liet ons gepassioneerd zijn camera’s zien (hij heeft er thuis meerdere, van antieke exemplaren tot een mooie Canon) en besprak de belangrijkste onderdelen van een spiegelreflexcamera: de sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarde.

Johann legde vooral de nadruk op het laatste. Zo gaf hij het advies je ISO altijd twee stappen onder de maximale waarde te houden. Doe je dat niet, dan worden de kleuren in je foto vervormd en krijg je ruis. Johann zet zijn camera meestal op de ‘p’-stand. Dan regelt je camera zelf het diafragma en de sluitertijd. Het enige wat jij moet instellen is de ISO. Die waarde laat je afhangen van de lichtomstandigheden van dat moment.

Omdat foodbloggers erg houden van weinig scherptediepte (een onscherpe achtergrond), hadden we ook wat vragen over het diafragma. Gelukkig kon Johann ook daarover van alles vertellen. Zo valt er bij een groot diafragma (kleine f/waarde) veel licht op de lens. Daardoor krijg je dat effect waarbij de focus op een onderwerp komt te liggen en de rest wazig wordt. 

In een paar uur tijd leerden we een hele hoop. Ook gaven Johann en Suus ons een aantal styling- en compositietips. Johann: “Als je iets op 1/3e legt, leg het dan in ieder geval recht!”. Ook werd het belang van een goede lens benadrukt.

En toen was het tijd om zelf te oefenen. We probeerden allemaal mooie kiekjes van de heerlijke lunch te maken. Best lastig met een man of tien in een woonkamer! 

Ik moet zeggen dat ik mijn camera sinds de workshop een stuk zekerder in m’n hand heb. Ik gebruik hem wekelijks en ben er zo blij mee. En... de automatische stand is verleden tijd! Ik begrijp nu het verschil tussen de P-, Av-, en de M-stand en durf meer te experimenteren. Want daar gaat het toch ook om?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de workshop, het huis van Johann en Suus en/of hun lekkere taartjes? Kijk dan eens op Food Bandits of op de Facebookpagina van Suus, want misschien is er nog wel een plekje vrij bij een volgende cursus.