Gemberkoekjes

gemberkoekjes

Eigenlijk wilde ik eerst mijn reisverhalen op papier zetten voordat ik hier kerstrecepten zou plaatsen. Maar zoals wel vaker liep het anders. Op mijn werk ben ik bezig met de planning voor de feestdagen en ik krijg de kerstliedjes niet meer uit mijn hoofd. Gisteren kreeg ik ineens zin om gemberkoekjes te bakken en ze waren zo lekker dat ik het recept graag met jullie wil delen.

Deze klassieke kerstkoekjes worden in Engeland gingerbread men cookies genoemd. Ik heb gekozen voor een variant zonder ei en geraffineerde suiker. Eigenlijk zijn deze koekjes dus best wel guilt free! Het is een gemakkelijk recept en ze zijn snel klaar. Leuk dus om deze koekjes bijvoorbeeld samen met je kinderen te bakken! Zijn jullie nog van plan om lekkere kerstbaksels te maken? Ik zeker wel, maar ik ga ook aan de slag met de vele foto's die ik in Sri Lanka heb genomen.

Verwacht dus zeker nog een uitgebreid verslag van mijn mooie en bijzondere reis. Ook hebben we een kijkje (of eigenlijk meerdere) mogen nemen in de Sri Lankaanse keuken, dus daar wil ik ook nog wat mee doen. 

Gingercookies

Gemberkoekjes (gv+v)
 

(Aangepast van Blueberry Tales)

Voor ongeveer 20 koekjes

125 gram boekweitmeel
50 gram havermeel (gebruik een glutenvrije versie bij intolerantie)
50 gram palmsuiker
100 gram honing
125 gram amandelpasta
2 eetlepels kokosolie, op kamertemperatuur
40 gram amandelen, fijn gehakt
1 theelepel baksoda
1/2 theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder

Mix alles in een grote kom. Kneed totdat het geheel een deeg vormt. Voeg eventueel een eetlepel water toe als het te droog aanvoelt. Dit kan komen doordat de ene amandelpasta wat vetter is dan de andere, net als de ene honing ook wat stijver is dan de andere. 

Verpak het deeg in plastic folie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 C. Pak een groot stuk bakpapier. Leg het deeg iets over de helft van het papier en vouw het stuk samen, zodat je het deeg uit kan rollen tussen het bakpapier. Zorg dat het deeg niet dunner wordt dan 3 millimeter. 

Snijd de gemberkoekjes uit met (speciale kerst)vormpjes. Leg ze op een beklede bakplaat en bak ze bruin in 8 tot 10 minuten. Laat de koekjes afkoelen voordat je ze in een luchtdichte bak doet. Bewaar ze op kamertemperatuur. 


Gemberkoekjes glutenvrij en vegan