Ambachtelijke pepernoten

Wacht wat? Je koopt nog gewoon pepernoten? Zonde! Daar gaat vanaf vandaag verandering in komen. Als je ziet hoe simpel dit recept is (en ze maakt en daarna proeft), wil je nooit meer anders. En dat zeg ik niet zomaar. In de aanloop naar Sinterklaas is er niets zo fijn om met een kop thee en een kommetje pepernoten op te warmen bij de kachel. 

Nou valt er nog steeds weinig op te warmen deze herfst, want het blijft maar zulk heerlijk weer! Vorig weekend scheen het zonnetje en ben ik naar het bos gegaan. Je kunt wel merken dat de zon lager aan de hemel staat en de bladeren verkleuren. Maar verder kon je nog heerlijk zonder jas buiten zijn. Gewapend met een camera die ik van een collega mocht lenen, ging ik de natuur in!

Mijn zus deed die dag iets heel anders. Ze vertelde me dat ze een recept had gevonden voor pepernoten, hier en daar wat aangepast en aan de slag gegaan. Blij liet ze weten dat ze erg goed waren gelukt. Natuurlijk kreeg ik zelf ook meteen zin om pepernoten te maken. Weer wat aanpassingen gemaakt en uiteindelijk is het onderstaand recept geworden. Maar eerst nog wat lekkermakende foto's. 


Pepernoten

250 gram speltmeel
100 gram zachte ongezouten roomboter
2 theelepels wijnsteenpoeder of bakpoeder
100 gram kokosbloesemsuiker
1 1/2 eetlepel speculaaskruiden
6 eetlepels (amandel)melk
Een snufje zout
Een halve eetlepel sinaasappelrasp (optioneel)

 

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Combineer alle droge ingrediënten in een kom en schep alles door elkaar.

Rasp een (biologische) sinaasappel en voeg toe aan het mengsel. 

Snijd de boter in blokjes, schep bij de droge ingrediënten en kneed alles goed. Voeg de melk langzaam toe en kneed opnieuw totdat je van het deeg een bol kunt vormen.

Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het kort rusten in de koelkast. Ongeveer een minuut of 10.

Rol bolletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Druk de balletjes een beetje plat met je wijsvinger. Bak de pepernoten in ongeveer 15-20 minuten bruin.